EST-projekt

 

A HSFP tagjai az EST (European Solar Telescope) projekt elkötelezett támogatói.
 

Az Európai Naptávcső

A napkutatás új korszaka


Az EST, azaz European Solar Telescope egy forradalmian új, 4-méter átmérőjű teleszkóp, melyet arra terveztek, hogy példátlan felbontásban vizsgálhassuk az aktív Napot. A legkorszerűbb műszerekkel felszerelve segíti a tudósokat a naplégkör mágneses szerkezetének megértésében. Az EST-t a Kanári-szigeteken (Spanyolország) építik, ahol egyedülállóak a megfigyelési feltételek. Az első megfigyeléseket 2026-ra tervezik.

Az EST-t a European Association for Solar Telescopes (Európai Naptávcsövek Szövetsége, EAST) támogatja, amely 23 kutatóintézetet foglal magában Európa 16 országából. 2016 márciusa óta része a European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) ütemtervének. A projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának keretében, 7395000. számú támogatási megállapodáson keresztül finanszírozzák.

EST-tudomány:

A napaktivitás megértésének a szolgálatában

Az EST fő célja a Nap atmoszféra alsóbb régiói szerkezetének, dinamikájának és energetikájának a vizsgálata, ahol a mágneses terek folyamatosan kölcsönhatnak a plazmával és a mágneses energia néha erőteljes robbanások kíséretében szabadul fel.

Ez megköveteli az alapvető folyamatok valós skálákon történő megfigyelését – a Nap felszínének kevesebb, mint 30 kilométerén. E célból az EST egy 4 méter átmérőjű főtükörrel, fejlett adaptív optikával és innovatív eszközök egész sorozatával rendelkezik a nagy érzékenységű, több hullámhosszú spektropolarimetriai megfigyelésekhez.

Az EST példátlan részletességgel fogja feltárni a Nap légkörének működését és számos, régóta fennálló kérdést fog megválaszolni: a mágneses terek szerkezete és fejlődése, beleértve a napfoltokat; a mágneses terek feltörése a Nap felszíne alól; a kromoszféra dinamikájának és fűtésének a kérdése; flereket kiváltó mechanizmusok; és a naplégkör mágneses kapcsolódásai.


Technológiai kihívás

Az EST komoly technológiai kihívást jelent számos kritikus területen, mint a hőmérsékletszabályozás, adaptív optika és műszerek. Az innovatív megoldásokat az EST számára az EAST partnerszervezetek fejlesztik, szoros együttműködésben az európai iparral. Az EST építése egyedülálló lehetőséget kínál a technológiai fejlesztésekhez és ipari szerződésekhez az európai szakértelem fokozásának érdekében a mechanikai szerkezetek, optikai elemek, nagyméretű detektorok, nagy pontosságú tudományos műszerek vagy adatfeldolgozó rendszerek tervezésének és gyártásának területein.

Többszörösen összekapcsolt adaptív optika (MCAO)

A kis skálájú hőmérsékletváltozások turbulenciát idéznek elő a Föld légkörében és lerontják a képminőséget. A probléma minimalizálása érdekében egy MCAO rendszer már a kezdtektől a részét képezte az EST tervezésének. Javítja a hullámfront torzulásait, melyek a légkör két, egymástól elválasztott rétegéből származnak. Az EST partnerek erőteljes fejlesztési programba fogtak, annak érdekében, hogy javítsák az MCAO deformálható tükrök és hullámfront érzékelők teljesítményét.

2D spektro-polarimetria új műszerei

A szoláris mágneses tér tulajdonságainak vizsgálata a spektropolarimetriás megfigyelések elemzésén alapul. A rés-spektrográfok végzik a legérzékenyebb méréseket, de lassúak, mert a Nap felszínét lépésről lépésre kell letapogatni a 2D térképek létrehozásához. Az EST felszámolja ezt a problémát az innovatív Integral Field Units (Integrált Téregységek) segítségével, melyek a több réses képfeldolgozáson és/vagy mikrolencsék-tömbökön alapulnak. A prototípusokat jelenleg az EST partnerek fejlesztik.Európai Naptávcső videók

I. rész: A napfoltok kutatása

II. rész: A spikulák kutatása

Az Európai Naptávcső (EST)

Elérve a Napot

EST bemutató

EST modell

Európai Naptávcső 2018-es és 2019-es naptára

Naptár 2019

Naptár 2018

Prospektus

EST (Európai Naptávcső) prospektus Különböző nyelveken

Magyarul: European Solar Telescope, az Európai Naptávcső - A napaktivitás megértésének a szolgálatában

EST Hírlevél

EST Hírlevél 2016 ősz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2017 tavasz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2017 ősz (angol nyelvű)Magyar Napfizikai Alapítvány

Hungarian Solar Physics Fundation

Last update: 2019 July © Copyright HSPF 2017