Korábbi hírek

 2018 Január | Február | Március | Április | Május | Június | Július | Augusztus | Szeptember | Október | November | December

2017 Január | Február | Március | Április | Május | Június | Július | Augusztus | Szeptember | Október | November | December
A világ egyik legkorszerűbb naptávcsövével felszerelt obszervatórium kezdheti meg rövid időn belül a működését a gyulai víztorony tetején. Az eszköz központi szerepet játszik majd a modern, az egész világon egyedülállóan megbízható űridőjárás-előrejelzésben, csökkentve ezzel a napkitörések okozta károkat.

A víztorony tetején korábban a Magyar Tudományos Akadémia működtetett obszervatóriumot, ám a létesítményt az MTA néhány éve megszüntette. Ezután kereste meg dr. Görgényi Ernő polgármestert Robertus von Fay-Siebenburgen professzor az elképzeléssel, miszerint egy akkor még fejlesztés alatt álló modern naptávcsövet telepítene a mintegy 45 méter magas torony tetejére – nyilatkozta Alt Norbert alpolgármester. Az adottságok kiválóak, hiszen annak idején több helyiséget ilyen célokra alakítottak ki az építményben.

Alt Norbert és Temesváry János a fejlesztés egyik fontos helyszínén. Nagy távlatok előtt áll Gyula városa. Fotó: Kiss Zoltán

Temesváry János – aki szintén résztvevője gyulai részről a projektnek – elmondta, a Nap, mint az űridőjárás alapköve és forrása, jelentős társadalmi és gazdasági hatással van a mindennapi életünkre. A különböző iparágak közvetlenül, így az elektromos vezetékek túlterhelődésével, a távközlési és kutatói űreszközök sérülésével, a műholdak működésében észlelhető zavarokkal és közvetetten, mint például a szolgáltatói ágazat – navigációs és banki rendszerek irreguláris működésével, olaj- és gázcsövek sérülésével – függnek az űridőjárástól.

A naptávcső és a hozzá kapcsolódó számítógépes rendszer a napkitöréseket a korábbinál hamarabb jelezhetné. Mindebből egy világméretű rendszer lehet, aminek az első állomása Gyula. Ez a kezdeményezés ráteheti a várost a nemzetközi csillagászati tudományos élet és érdeklődés térképére.

Alt Norbert hozzátette, a naptávcsövet Olaszországban fejlesztették ki, elkészült a rendkívül korszerű berendezés. Közben két pályázatot is beadtak kapcsolódó fejlesztések megvalósítására. Az egyik szakmai anyag az obszervatórium korszerűsítésére irányul. A beruházás szerkezeti rekonstrukciót, másrészt energetikai megújulást jelentene.

Ezzel párhuzamosan egy másik projekt is zajlik a Magyar Napfizikai Alapítvány koordinálása alatt, amely az obszervatórium belső környezetének kialakítását célozza. Ez magában foglalja a bútorzatot, az eszközöket és mindent, amelyre az ott dolgozóknak szüksége lesz.

A teljes képgaléria elérhető itt

"A tervezési szakasz végén, a beruházás előkészítésének elején járunk" hangsúlyozta Alt Norbert. Több felsőoktatási intézménnyel, a Debreceni Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel is kapcsolatban állnak, így a beruházás megvalósulását követően hallgatók, tudományos kutatók is érkezhetnek Gyulára.

Az alpolgármester hozzátette, Gyula mint idegenforgalmi központ nem teheti meg, hogy egy ilyen fejlesztést ne fordítson a turizmus szolgálatára is.

"Ennek a lehetőségét vizsgáljuk" tette hozzá.

A kezdeményezés okán az elmúlt hónapokban Olaszországból, s a kínai tudományos akadémiáról is érkeztek szakemberek Gyulára.

Korábban jeleznék a napkitörést Temesváry János szólt arról, hogy a napaktivitás és a Föld felső atmoszférájának kapcsolata jó néhány komplex fizikai folyamaton keresztül zajlik, melyet közösen űridőjárásnak neveznek. A Nap légköre a felszínén látható fotoszférától kezdődően egészen a Föld környezetéig kiterjed. A mindennapokban használt technológiák fokozottan ki vannak téve a Nap felől nagy sebességgel folyamatosan érkező részecskeáramnak, amely napszél vagy napkitörések formájában ölt formát. Mindez túlfeszültséget indukálhat az elektromos hálózatban, rossz esetben egész országok áramellátása kerülhet veszélybe. Az 1859-es Carrington-eseménynél a távíró hálózatok vezetékei szikrázni kezdtek, egyes távíró épületek pedig kigyulladtak egy ilyen jelenség kapcsán.

A távcső abban különbözik meglévő társaitól, hogy négy magneto-optikai szűrőt is felhelyeztek rá, amivel a Nap koronáinak rétegeibe láthatnak be a szakemberek. A hozzáértők abban bíznak, hogy a napkitöréseket 12-24 órával korábban jelezhetik majd, mint jelenleg.Boldog karácsonyt!

Boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!A napkitöréseket fogja vizsgálni a víztorony tetejére tervezett obszervatórium (forrás: Gyulai Hírlap)

A csillagvizsgáló tudományos és turisztikai szempontból is fontos lehet a város számára.

Napkitöréseket vizsgáló obszervatóriumot – magyarul csillagvizsgálót – szeretnének telepíteni a víztorony tetejére, ahol korábban működött egy vizsgáló, de azt a Magyar Tudományos Akadémia bezárta. Az eszköz olyan különleges szűrővel lesz felszerelve, amely napokkal hamarabb képes jelezni a napkitöréseket. A részletekről Alt Norbert alpolgármesterrel beszélgettünk.

A csillagvizsgálót egy egyedi távcsővel szerelnék fel Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J.

Az alpolgármester elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt kereste meg Görgényi Ernő polgármestert Erdélyi Róbert professzor egy ötlettel, amely arról szólt, hogy a Gyulán több évtizedig működő napkutató obszervatóriumba ismét életet leheljenek.

Alt Norbert kifejtette, hogy egy egyedi, a tudományos életben meghatározó távcsövet telepítenének a víztorony tetejére. Az eszközön olyan szűrő található, amely akár napokkal hamarabb is képes jelezni a közelgő napkitöréseket. A filter a nap színváltozásait vizsgálja, ezekből pedig előre meg lehet mondani, hogy a napkitörés mikor és hol fog történni.

Mindez azért kiemelten fontos, mert a műholdakat és egyéb elektromos műszerekben komoly, akár milliárdos kárt tehet egy napkitörés, de akár globális problémákat is okozhat bizonyos rendszerek leállása. A távcsővel azonban mindezek megelőzhetők.

Megtudtuk, hogy a korábbi obszervatóriumot a Magyar Tudományos Akadémia zárta be, a távcsövet elvitték, de maga a létesítmény – habár rossz állapotban van – továbbra is érintetlen. Alt Norbert elmondta, hogy beadtak egy pályázatot a csillagvizsgáló energetikai korszerűsítésére, amely nyert, így nagyjából 30 millió forintot tudnak a felújításra költeni. Ez egyrészt szerkezeti rekonstrukciót jelent, másrészt energetikai megújulást.

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J.

Ezzel párhuzamosan egy másik projekt is zajlik, a Magyar Napfizikai Alapítvány koordinálása alatt, amely az obszervatórium belső környezetének kialakítását célozza. Ez magában foglalja a bútorzatot, az eszközöket és mindent, amelyre az ott dolgozóknak szüksége lesz.

A távcső már elkészült – egy gyulai delegáció tavaly meg is tekintette Olaszországban –, de Erdélyi Róbert terve az, hogy egy komplett hálózat jöjjön létre további műszerekkel, így a világ több pontján, a nap huszonnégy órájában zajlana a megfigyelés.

Alt Norbert hangsúlyozta, hogy a távcső telepítésének és az obszervatórium felújításának további hozadékai is lehetnek. A tudományos életben meghatározó pont lenne, hivatkozási pont lehetne a gyulai csillagvizsgáló, és körvonalazódik egy együttműködés a Debreceni Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel. Emellett turisztikai szempontból is megvizsgálják a lehetőségeket.

Szeptemberben egy egyeztetés is zajlott a Gyulán, amely során a külföldi partnereknek mutatták be a projektet. Az alpolgármester hozzátette, hogy minden a pályázatoktól függ, de előreláthatólag másfél év múlva érkezhet a helyére a távcső.


Sheffield Nap Katalógus (SSC) - Egy új automatikus napfolt katalógus alkotása

N. Gyenge, H. Yu (余海东 ), V. Vu, M. K. Griffiths and R. Erdélyi

Sheffield Nap Katalógus (SSC) mostantól elérhető itt

A Sheffield Nap Katalógus (Sheffield Solar Catalogue - SSC) egy ingyenes és nyílt forráskódú software csomag, amely a Nap felszínén észlelhető alapvetően napfoltokkal kapcsolatos megfigyelt jelenségeketeket dolgozza fel és analizálja. Az SSC projekt áthidalja a nyers feldolgozatlan észlelése és a tudományosan értékes és további kutatásra és publikációra kész adatok közötti meglévő szakadékot. A project valós idejű és teljesen automatikus adatfeldolgozást kínál, amely nagyban segíti a napfizikusok és csillagászok napfoltokkal kapcsolatos kutatásait.

A jelenlegi fejlesztési fázisban, SSC alkalmas folyamatos napfolt katalógus automatikus és kényelmes generálására, fehér fényű és magnetogram észlelések automatikus kiértékelése alapján, amelyeket a Solar Dynamics Observatory (SDO) műhold szolgáltat (Pesnell, W. D. (2015). Solar dynamics observatory (SDO) (pp. 179-196). Springer International Publishing.). A program a jövőben más nap-jelenségek kiértékelésérét is magába foglalja majd, úgy mint például mágneses pórusok, fáklyák vagy korona lyukak esetében.Machine Learning in Heliophysics, 2019. szeptember 16-20, Amsterdam (Hollandia) - 1. felhívás

Honlap: https://event.cwi.nl/ml-helio-2019/ )

We are pleased to invite you to the conference ‘Machine Learning in Heliophysics’ to be held in Amsterdam, The Netherlands from September 16-20, 2019.

The goal of this first ML-Helio conference is to leverage the advancements happening in disciplines such as machine learning, deep learning, statistical analysis, system identification, and information theory, in order to address long-standing questions and enable a higher scientific return on the wealth of available heliospheric data.

We aim at bringing together a cross-disciplinary research community: physicists in solar, heliospheric, magnetospheric, and aeronomy fields as well as computer and data scientists. ML-Helio will focus on the development of data science techniques needed to tackle fundamental problems in space weather forecasting, inverse estimation of physical parameters, automatic event identification, feature detection and tracking, times series analysis of dynamical systems, combination of physics-based model with machine learning techniques, surrogate models and uncertainty quantification.

The conference will consists of classic-style lectures, complemented by hands-on tutorials on Python tools and data resources available to the heliophysics machine learning community.

In order to help us organize a conference better tailored towards the needs of the communities, we encourage you to register your interest and submit suggestions on: here

On behalf of the SOC,
Enrico Camporeale
(e.camporeale[at]cwi.nl)Boldog születésnapot Magyar Napfizikai Alapítvány!

A Magyar Napfizikai Alapítvány 2016. november 14-én lett bejegyezve. Minden jót és sok sikert kívánunk a napfizika világában!


OTKA PD

Dr Belucz Bernadett posztdoktori OTKA ösztöndíjat nyert az idei év szeptemberétől és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is dolgozik szeptember elsejétől.

Júliusban érkezett haza a Nemzeti Légkörkutató Központ High Altitude Obszervatóriumától, a coloradói Boulderből. A korábbi PhD konzulensével, Dr Mausumi Dikpatival dolgozott együtt a sekély-vízi tachoklína modellen és a kiterjedt napaktivitáson. A posztdoktori kutatás során publikáltak egy cikket a kollégákkal, ami elérhető itt. A kutatás a hazaérkezése után is folytatódik tovább.EMS 2018

Az éves Európai Alkalmazott Meteorológiai és Klimatológiai Konferenciát (EMS) 2018 szeptember 3-7. között a Budapesti Corvinus Egyetemen (Magyarország) rendezték.

A konferenciához az egyik szekció elnöklésével járultunk hozzá (UP2.5 A Nap, az űridőjárás és az atmoszféra összekapcsolt rendszere), és stratégiai megbeszéléseket folytattunk az európai partnerekkel az EST és a SAMNET népszerűsítéséről.

További információ elérhető: ittBUKS 2018

A BUKS műhelyek 2009 óta kerülnek megrendezésre, amikor is belgiumi, egyesült királyságbeli, spanyolországi kutatócsoportok (Belgium, UK, Spain, innen a rövidítés: BUKS) nagyszabású kezdeményezésbe fogtak, hogy megrendezzék nyílt és aktuális találkozók olyan sorozatát, amely képes az MHD hullámok és a naplégkör szeizmológiájának elméleti, megfigyelési, és numerikus vetületei iránt érdeklődő kutatókat egyaránt összegyűjteni.

A BUKS2018 műhely, „Hullámok és instabilitások a naplégkörben: szembesülés a tudomány jelen állásával” címmel, 2018. szeptember 3-7 között, a tenerifei La Lagunában (Spanyolország) került megrendezésre, a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC) szervezésében.

A találkozó célja az volt, hogy a vitára és az ötletek kölcsönös cseréjére egyaránt lehetőséget nyújtó fórumot teremtsen, amelyen egyaránt foglalkoztak a megfigyelések, az adatelemzés és az elméleti/numerikus modellezési munkák legfrissebb eredményeivel a hullámok, oszcillációk, a kapcsolódó instabilitások, és a naplégkör szeizmológiájának területén. Hangsúlyt fektettek a jelenlegi és jövőbeli létesítmények, eszközök és megfigyelési sávok kihasználására; a modern adatelemzési módszerek kifejlesztésére és alkalmazására; valamint a modellezés legújabb fejleményeinek megismerésére.

Tudományos és szervező bizottság:

 • José Luis Ballester (Universitat de les Illes Balears, Spanyolország)
 • Ineke De Moortel (University of St Andrews, Egyesült Királyság)
 • Robertus Erdelyi (University of Sheffield, Egyesült Királyság)
 • Mihalis Mathioudakis (Queen's University Belfast, Egyesült Királyság)
 • Valery Nakariakov (University of Warwick, Egyesült Királyság)
 • Tom Van Doorsselaere (Katholieke Universiteit Leuven, Belgium)

A HSPF számos kollégája, partnere és nemzetközi szakértője vett részt a találkozón, amely kiváló lendületet adott a napkutatás jövőjének.

További információk itt elérhetők.


I. Gyulai Stratégia Meeting

Augusztus 27-29-én tartottuk az I. Gyulai Stratégiai Meetinget, melyen a Gyulai Önkormányzattól Dr. Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester és Temesváry János a gyulai kiállítóhelyek műszaki vezetője vett részt. Nagy megtiszteltetés volt köreinken üdvözölni Kínából Professor Yihua Yant (President of IAU Division E: Sun & Heliosphere; Director of Solar Physics Division & Director of CAS Key Laboratory of Solar Activity; National Astronomical Observatories, Chinese Academy of Sciences), valamint olasz kollégáinkat Roberto Spezialit (INAF, Italy), Luciano Dal Sassot (Avalon Instruments, Italy), Vincenzo Mauriellot (VM Technology and Arredo, Italy) és Alessandro Leonardit (Vice President at Unicredit Bank, Italy). Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszékének vezetője, Petrovay Kristóf professzor is megtisztelt minket jelenlétével, a Magyar Napfizikai Alapítványtól pedig Erdélyi Róbert professzor (a kuratórium elnöke és alapító tagja), Elek Anett (alapító tag), Dr Belucz Bernadett (kuratóriumi tag, a tanácsadói testület elnöke) és Korsós Marianna Brigitta (kuratóriumi tag) vett részt a találkozón.

A megbeszélésen a polgármester köszöntötte a résztvevőket, elsősorban az olasz és kínai kollégákat. Hangsúlyozta, hogy elkötelezettek az Alapítvány és a Gyulai Bay Zoltán Obszervatórium ügye mellett, az obszervatórium felújításával az infrasturtúrási alapok biztosítottak lesznek. Örömét fejezte ki, hogy Gyula ezzel részévé válik egy nemzetközi projektnek. Az obszevratórium felújítására és a berendezések beszerzésére is van keret, a távcső készen van, arra vár, hogy elkészüljön az obszervatórium, rendelkezésre állnak a szakemberek, a város részéről pedig megvan az akarat. Sok sikert a közös munkához!

Professzor Petrovay Kristóf, az ELTE Csillagászati Tanszékének tanszékvezetője előadásában a magyar napfizika történetéről beszélt, kezdve az Eötövös Lóránd Tudományegyetem megalapításával, a Természettudományi Kar és azon belül is a Csillagászati Tanszék megalakulásával. Kiemelte a Debreceni Napfizikai Obszervatórium és a Gyulai Megfigyelőállomás létrejöttének, egymásra utaltságának és bezárásának legfontosabb fordulópontjait, s végül hogy mindezek folyományaként miért és milyen céllal jött létre a Magyar Napfizikai Alapítvány. Mindaz, ami ezután következni fog, reményeink szerint, egy sikertörténet kezdete, a Magyar Napfizikai Alpaítvány és Gyula városának együttműködése és az ELTE és az Alapítvány közötti laboratóriumi megállapodás.

Az Alapítvány elnöke, Professzor Erdélyi Róbert beszélt arról, hogy miért fontos az űridőjárás tanulmányozása és a flerek és CME-k tudománya. Részletesen beszélt a Bay Zoltán Obszervatóriumba a jövő évtől működő GYSAMM műszerről, az obszervatórium terveiről, a SAMM+ terveiről, és a SAMMNet-ről. Ezen kívül szóba került, hogy az Alapítvány tervei között szerepel egy mobil planetárium és egy Lunt naptávcső beszerzése is, amellyel elsősorban az átlag emberek számára szeretnénk ezt a igen fontos tudmányterületet közelebb vinni.

A kínai kolléga röviden beszámolt a kínai elképzelésekről és egy jövőbeli, komoly együttműködés lehetőségeiről és támpontjairól az Alapítvány és a Kínai Tudományos Akadémia között. Előadása végén átnyújtotta ajándékát Alt Norbert alpolgármesternek. Alt Norbert Gyula városának ajándékcsomagjával köszönte meg az olasz és kínai kollégáknak, hogy eljöttek, és kölcsönösen reményét fejezte ki mindhárom fél az együttműködés sikerében.

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12


Balatonrendesi Csillagvizsgáló az 1930-es évekből

Az 1930-as években Dr Vönöczky Schenk Endre készítette ezt a fényképet a balatonrendesi csillagászati obszervatóriumról. Egyeztetéseket folytatunk a megfelelő hatóságokkal, hogy megkapjuk az engedélyt a balatonrendesi állomás megépítéséhez!


DKIST CSP találkozó a szélesebb körű hatásokról, Bozeman, Montana

A DKIST Alapvető Tudományos Terv Találkozó, amely a projekt szélesebb körű hatásaira koncentrált, 2018. június 18-20 között zajlott le a Montana State University szervezésében (Bozeman).

Itt további útmutatás volt elérhető arra nézve, hogyan készítsünk megfigyelési terveket a DKIST számára. Számos Alapvető Tudományos Felhasználói Tervet (CSP-t) továbbfejlesztettek, így például az alábbiakat:

 • UC05 Szpikulák 3D sebességmezője
 • UC13 Örvényesség több méretskálán
 • UC40 Hurka módusú hullámok
 • UC42 Felületi és térfogati MHD módusok
 • UC45 Az energiatranszfer paradigmáinak vizsgálata transzverzális MHD hullámok segítségével
 • UC46 Módusok átalakulása
 • UC163 Árkád-filamentum rendszerek vizsgálata a kromoszférában
 • UC178 Örvények propagálása
 • UC183 TAW-ok (torziós Alfvén hullámok)
 • UC189 „Tether-cutting” rekonnekció

A CSP-k teljes listája itt érhető el.

Stratégiai megbeszéléseket folytattunk továbbá

 • a hamarosan működésbe lépő DKIST szélesebb körű tudományos, technológiai és társadalmi vonatkozásairól
 • a SAMNET kiterjesztéséről egy új potenciális USA-beli partnerrel, és különösen arról, hogy a javasolt, a naplégkör alsó rétegeiben található mágneses tér mérésére szolgáló új SAMNET technológia hogyan segíthetné a DKIST-et.


Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportjának 7. ülése

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoport (SAG) 2018. június 15-én, a kiemelkedően sikeres első EST tudományos ülést követően tartotta 7. ülését, az olaszországi Naxosban.

A megbeszélés tárgyai a következők voltak:

 • Irányelvek a fotonszámláló eszköz használatával kapcsolatban
 • irányelvek az SRD szövege és az OP táblázatok számára

További információ: itt


EST tudományos ülés Giardini Naxos-ban (Olaszország)

Az EST tudományos ülésére 2018. június 11-15 között, a szicíliai Giardini Naxos-ban (Olaszország) kerülr sor.

Ez a következő EST tudományos ülés össze kívánra gyűjteni mindazon tudósokat, akik i) szeretnék bemutatni legfrissebb elméleti és megfigyelési kutatásaikat a szakterületen; ii) kiemelik a kulcsfontosságú tudományos kérdéseket, amelyeket a 4-méteres osztályba tartozó naptávcsövek megválaszolhatnak, valamint a jelenlegi és jövőbeli, földi- és űreszközökkel fennálló vagy létrejövő előnyös együttműködési lehetőségeket; iii) bemutatják a Tudományos Követelmények Dokumentumának legfrissebb verzióját (Science Requirement Document, SRD). Az ülés folyamán lehetőséget biztosítottak az SRD-hez való hozzájárulásra, valamint annak megvitatására, az EST egyedülálló képességei hogyan és miért tudnak válasszal szolgálni számos tudományos kulcskérdésre.

Az EST a teljes napfizikai közösség öröksége lesz, épp ezért a várakozások szerint a tudományos közösség által, így különösen az EST tudományos ülésének résztvevői által feldolgozott tudományos kérdéseket tükrözni fogja majd az SRD is. A javasolt tudományos szekciók a következők: Az EST projekt aktuális állása; A mágneses fluxus szerkezete és fejlődése; Hullámcsatolás a naplégkör egészében; A kromoszféra dinamikája és fűtése; Mágneses plazmák dinamikája és alapvető folyamatai; A napkorona; Flerek és kitöréses események; A szóródás fizikája és a Hanle-Zeeman diagnosztika.

SOC:

 • L. Belluzzi (IRSOL, CH)
 • M. Carlsson (UiO,NO)
 • M. Collados Vera (IAC, ES)
 • J. Jurcak (CAS, CZ)
 • M. Mathioudakis (QUB, UK)
 • S. Matthews (MSSL, UK)
 • R. Erdelyi (U. of Sheffield, UK)
 • R. Schlichenmaier (Co-Chair, KIS, DE)
 • D. Utz (IGAM, AT)
 • Prof. Francesca Zuccarello (Università degli Studi di Catania, fzu@oact.inaf.it)

További információ: itt


NSO/HAO, Boulder, Colorado

Kulcsfontosságó DKIST és potenciális új SAMNET partnereket látogattunk meg a boulderi National Solar Observatory-ban (NSO) és a High Altitude Observatory-ban (HAO). Megbeszélést folytattunk jövőbeli közös projektekről az NSO-beli kollégákkal (a napdinamótól a napciklus előrejelzéséig/modellezéséig).


AOGS 2018 Hawaii

A 15. éves AOGS találkozóra 2018. június 3-8 között került sor a hawaii Honoluluban.

Az Asia Oceania Geosciences Society-t (AOGS) 2003-ban alapították azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a földtudományokra, valamint azoknak az emberiség érdekében történő alkalmazására, különösen Ázsiában és Óceánia területén, a globális problémák egyidejű átfogó megközelítése mellett.

Az ázsiai és óceániai régió különösen sebezhető, ami a természetes veszélyforrásokat illeti – ezek az évente világszerte bekövetkező halálesetek majdnem 80%-áért felelősek. Az AOGS kiemelten foglalkozik az e veszélyekhez társuló problémákkal, méghozzá azáltal, hogy tudományos, társadalmi és technikai megközelítéseket alkalmazva elősegíti a veszélyek eredetének jobb megértését.

Az AOGS éves gyűléseket tart, amelyre idén Hawaii-n került sor. Ezek az ülések egyedülálló lehetőséget biztosítanak a tudományos ismeretek cseréjére és megvitatására, és utat engednek a tudományos körök, a kutatóintézetek, valamint a nyilvánosság számára, hogy kellő figyelemmel foglalkozzanak a legfontosabb földtudományi kérdésekkel.

A globális együttműködés szükségességét felismerve az AOGS együttméködésbe kezdett más nemzetközi földtudományi társaságokkal és uniókkal, úgy mint a European Geosciences Union (EGU), American Geophysical Union (AGU), International Union of Geodesy and Geophysics (IUGG), Japan Geo-science Union (JpGU), valamint a Science Council of Asia (SCA).

Számos előadásra sor került, köztük egy meghívott összefoglaló előadásra a szoláris magneto-szeizmológiáról (Prof. Erdélyi Róbert), valamint két további meghívott előadásra: a napdinamóról (Dr. Belucz Bernadett), illetve az űridőjárás előrejelzéséről (Korsós Marianna). Szintén ismertettük a H2020 PROGRESS eredményeit, népszerűsítettük a DKIST-et, az EST-t és a SAMNET-et az új tudományos és technológiai lehetőségek kiemelése által.

További, stratégiai fontosságú megbeszélésekre került sor a kollégákkal a hawaii IoA-ból és a kínai CAS-ból az eszközök hálózatba kapcsolására vonatkozóan felmerülő lehetőségekről, kiemelten figyelmet szentelve a fler és CME előrejelzésnek.


HAO/NSO, Boulder, Colorado

Kulcsfontosságú DKIST és SAMNET partnereket látogattunk meg a boulderi High Altitude Observatory-ban (HAO) és a National Solar Observatory-ban (NSO).

Előadást tartottunk a SAMNET jelentette lehetőségekről az űridőjárás előrejelzésének fejlesztésében, valamint arról, hogyan segítheti elő a különlegesen nagy felbontású DKIST (vagy EST) a napkitörések forrásainak jobb megértését. Megbeszéléseket folytattunk továbbá a kollégákkal a jövőbeli közös projektek lehetőségéről (a napdinamótól a napciklus előrejelzésén/modellezésén keresztül a hullámok megfigyeléséig).


California State University, Los Angeles, Kalifornia

Egy kulcsfontosságú DKIST partner és egyben a SAMNET konzorcium egy potenciális új támogatójának meglátogatására került sor a California State University-n (CSUN, Los Angeles).

A látogatás magában foglalt egy előadást a SAMNET jelentette lehetőségekről az űridőjárás előrejelzésének fejlesztésében, valamint arról, milyen hatást gyakorolhat a különlegesen nagy felbontású DKIST (vagy EST) a napkitörések forrásainak jobb megértésére. Megbeszélést folytattunk egy jövőbeli közös projektről az ottani kollégákkal (az inverziótól a hullámok megfigyeléséig).


EST prospektus

A Projektiroda és az EST-Comm több önkéntesének erőteljes támogatásával végre elkészültek az EST tájékoztató füzetének fordításai majdnem minden, az EST-hez tartozó ország nyelvére. Jelenleg a tájékoztató füzetek horvát, cseh, angol, francia, német, görög, magyar, olasz, norvég, lengyel, szlovák és spanyol nyelven elérhetők. Némelyiküket már ki is nyomtatták és eljuttatták néhány intézményhez. A fennmaradó változatok nyomtatására és terjesztésére a következő hetekben kerül sor. A tájékoztató füzetek emellett az EST honlapján is elérhetők (alacsony felbontásban):

Különböző nyelveken

Magyarul: European Solar Telescope, az európai naptávcső- A napaktivitás megértésének a szolgálatában


Isradynamics 2018 (Ein Bokek, Izrael)

Isradynamics 2018: Dinamikus folyamatok űrplazmákban (Izrael, 2018. április 22-29.)

E találkozó összegyűjti a napfizika, űrfizika, plazmafizika és asztrofizika területén elmélettel, szimulációkkal és kísérletekkel foglalkozó tudósokat. A célja, hogy ismertessék is megvitassák a nap-, űr-, és asztrofizikai plazmák alapvető folyamatainak megértésében történt előrelépéseket, tekintettel a helioszferikus in-situ és távérzékeléses mérésekre (Van Allen Probe, THEMIS, Cluster, STEREO, SDO, Messenger, Cassini, Venus-Express, MMS, Artemis, WIND) és a távérzékeléses asztrofizikai megfigyelésekre (Chandra, XMM-Newton, SWIFT, Fermi).

A találkozón méltatásra kerültek az EU H2020 által finanszírozott PROGRESS eredményei; szélesebb körben ismertették a szoláris magneto-szeizmológia legújabb fejleményeit egy meghívott előadás keretében, valamint stratégiai megbeszélés zajlott az űridőjárás előrejelzésének gépi tanulási (machine learning) és mesterséges intelligencia (AI) technikákkal történő továbbfejlesztéséről.

További részletek


Solar Orbiter SPICE tudományos ülés

A SPICE/Solar Orbiter konzorcium megkezdte a fedélzeti megfigyelési programok aktív definiálását. E célból került megrendezésre a tudományos ülés április 19-20-án, Párizsban (Párizsi Obszervatórium, Tanácsterem).

Az Európai Űrügynökség Sikar Orbiter műholdjának kilövését 2020-ra tervezik a NASA segítségével. Célja a helioszféra tanulmányozása és példátlan részletességű megfigyelése, hogy megpróbálja felfedni a napszél titkait.

2020-ban a Solar Orbiter űrszonda egy Atlas V hordozón fogja elhagyni a Földet, és közelebb fog jutni a Naphoz, mint bármely korábbi űrszeszköz: 62 napsugárnyi, azaz 42 millió kilométer távolságra fogja megközelíteni azt. Itt a szonda ideális helyen lesz, hogy példátlan (70 km/pixel) felbontással készítsen megfigyeléseket központi csillagunkról, és nagyfokú részletességgel elemezze a helioszférát. A Solar Orbiter szintén készít majd képeket és adatokat gyűjt a Nap poláris régióiról, valamint a Földről nem látható oldaláról. E mérések elsődleges célja, hogy azonosíthassuk a napszelet, azaz a Napból elszökő részecskék folyamatos áramát hajtó folyamatokat.

További részletek.


Előkészítő fázis (PRE-EST) éves találkozó Belfastban (Egyesült Királyság)

2018. április 18, Belfast (Egyesült Királyság) – Az éves EST elnökségi ülésre, a PRE-EST projekt vezető kutatóinak és menedzsereinek találkozójára, a mai napon került sor Belfastban (Egyesült Királyság). E projekt célja, hogy megtegye az Európai Naptávcső megépítéséhez szükséges lépéseket. Az ülésen az elnökség a projekt sikere szempontjából alapvető kérdésekkel foglalkozott. A hatalmas infrastruktúra felépítésére kialakított különböző munkacsomagok koordinátorai jelentést tettek a stratégiailag fontos területek, úgy mint a pénzügyi rendszerek, a projektmenedzsment, vagy a kommunikációs és tájékoztatási – népszerűsítési lépések jelenlegi állapotáról. Az EST elnöksége megbeszélést tartott továbbá az Európai Naptávcső infrastruktúrájának az előkészítő és építési fázisban történő kezelésére alkalmas jogi formációkkal kapcsolatban.

További részletek: Kiváló és érett mivoltának köszönhetően, az Európai Közösség stratégiai létesítményeként, az EST 2016 márciusában felkerült a Kutatási Infrastruktúrák Európai Fórumának (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI) projektlistájára.

Az ülés folyamán az EST elnökség foglalkozott a projekt sikeréhez szükséges alapvető tényezőkkel. Ismertetésre kerültek a stratégiai és technikai kérdésekben elért előrelépések, valamint elvégezték a jövőbeli irányítási struktúra és a projekt anyagi helyzetének szükséges elemzését.

Az ülés egyik kulcsfontosságú pontja volt az EST jövőbeli jogi formációjáról folytatott megbeszélés. A különböző lehetőségek részletes elemzése és az ezt követő vita után az elnökség egyhangúlag arra a döntésre jutott, hogy a legmegfelelőbb jogi formáció a projekt számára egy spanyolországi Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium European Research Infrastructure Consortium (ERIC)

Az EST partnerek az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek a lehetséges jogi keretrendszerek és kapcsolódó irányítási szerkezetek feltérképezésére, hogy lehetővé tegyék az EST mint új kutatási infrastruktúra közös létrehozását, megépítését és működtetését. Alapos összehasonlító munka után az EST jelenlegi legfelsőbb szintű kormányzó testülete, az EST elnökség, egyetértésre jutott abban, hogy az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) a legmegfelelőbb szerkezet, amely többek közt azt az előnyt is biztosítja, hogy megfelelő keretet nyújt a partnerek közötti transznacionális együttműködés számára, és garantálja a megkívánt fenntarthatóságot a projekt élettartamára vetítve.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ERIC jogi formáció szélesebb körű politikai láthatóságot jelent, amely megnyitja az utat a kulcsfontosságú európai finanszírozási ügynökségek, politikai és egyéb döntéshozók felé. Szintén fontosak az ERIC jelentette privilégiumok és mentességek.

Az ERIC felállítását célzó tárgyalási és elfogadási eljárás nemzeti szinten történik. A PRE-EST elnökségi döntést követően a spanyol Gazdasági, Versenyképességi és Ipari Minisztérium kezdeményezni fogja az ERIC tárgyalási folyamatot az EST partnerek megfelelő kormányzati szerveivel, köztük például a magyar Nemzeti Kutatási. Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH).


Az EAST SAG 6. ülése Belfastban (Egyesült Királyság)

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportja (SAG) 2018. április 16-17-én ült össze Belfastban.

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportja (SAG) 2018. április 16-17-én ült össze Belfastban. Az SAG egyik fő feladata, hogy finomítsa az EST koncepcióját, a meglévő EST tervrajzra, a kiemelt tudományos célokra, és a technikai frissítésekre építve. E célból elmérik a napfizikai kutatói közösség jelenlegi igényeit, figyelembe véve a következő évtized folyamán valószínűleg elérhető és megfizethető technológiai megoldásokat. Az ülés az összes, a PRE-EST projektben részt vevő intézmény kutatóinak, köztük a HSPF képviselőjének részvételével zajlott.

A megbeszélés folyamán felmerült:

 • Summary of SRD status
 • Photon flux app tutorial; planned light distribution
 • Overlap of science cases: Identify and redistribute
 • EST Uniqueness
 • Splinter sessions: Work out sciences cases
 • Nasmyth focus science
 • Update on preparation of 1st EST Science meeting in Naxos
 • Citizen science: What can be done?

További információk: itt.

Queen’s University Belfast, Észak-Írország/Egyesült Királyság

Meglátogattuk a DKIST, EST és a SAMNET egyik kulcsfontosságú konzorciumbeli partnerét a belfasti Queen’s University-n. Megvitattuk az új, fejlődő technológiák alkalmazási lehetőségeit, amelyek hatalmas előrelépésekhez vezethetnek a Napot célzó vektor mágneses tér mérésekben. Előadást tartottunk a SAMNET által jelentett, űridőjárás előrejelzésének javítását eredményező lehetőségekről, valamint arról, hogyan kapcsolódnak hatékonyan az ilyen kis apertúrájú földi teleszkópok a különösen nagy felbontású eszközök, úgy mint a DKIST vagy az EST célpontjainak azonosítása során.


Armagh Obszervatórium Armagh, Észak-Írország/Egyesült Királyság

Meglátogattuk az EST és a SAMNET egyik kulcsfontosságú támogatóját az Armagh Obszervatóriumban. Ennek során előadást tartottunk a SAMNET nyújtotta lehetőségekről az űridőjárás előrejelzése terén, valamint arról, hogy a különlegesen nagy felbontású DKIST illetve EST hogyan segítheti elő a napkitörések jobb megértését.


DKIST Alapvető Tudományos Terv Találkozó (Newcastle)

A DKIST Alapvető Tudományos Terv Találkozóra 2018. április 9-10-én, a Northumbriai Egyetem szervezésében került sor (Newcastle). Itt további képzést biztosítottak a DKIST-re szóló megfigyelési tervek elkészítésével kapcsolatban. Több Alapvető Tudományos Felhasználói Tervet (Critical Science User Plan, CSP) dolgoztak ki, így például:

 • UC05 – A szpikulák 3D-s sebességmezője
 • UC46 – Módusok átalakulása
 • UC183 – TAW-k (torziós Alfvén hullámok)

A CSP-k teljes listája elérhető itt.

Továbbá megbeszéléseket folytattunk a SAMNET kibővítéséről potenciális új partnerekkel, melyeken foglalkoztunk a naplégkör alsó régiójában lévő mágneses terek mérésére szolgáló új technológiákkal, hála a hawaii IoA-ban dolgozó kollégák által kidolgozott újszerű elképzeléseknek.


Európai csillagászati ​​és űrkutatási hét (EWASS 2018)

Az Európai Csillagászati ​​Társaság (EAS) és a Királyi Csillagászati ​​Társaság (RAS) Nemzeti Csillagászati ​​Találkozójának (NAM) éves találkozója (Arena & Convention Center (ACC), Liverpool, Egyesült Királyság).

Az Európai Csillagászati ​​és Űrtudományi Hét (EWASS, korábban JENAM) az Európai Csillagászati ​​Társaság (EAS) éves találkozója. Több mint 25 éves hagyományával az európai csillagászat legnagyobb konferenciájává vált. A plenáris üléseken és a rangos díjak odaítélésén túl a konferencia számos szimpóziumot házigazdája, valamint szakmai ülések és találkozók színhelye.

The EAS together with one of its affiliated societies, organises the annual EWASS conference to enhance its links with national communities, to broaden connections between individual members and to promote European networks.

Az EAS az EWASS éves konferenciáját a célból szervezi, hogy fokozza a nemzeti közösségekkel való kapcsolatait, bővítse az egyes tagok közötti kapcsolatokat és népszerűsítse az európai hálózatokat.

The EAS considers its annual EWASS meetings to be a privileged occasion for free and frank interchange of scientific ideas, as well as for the nurturing and creation of professional and social contacts.

Az EAS az éves EWASS-üléseit kiemelkedő lehetőségnek tekinti a tudományos ötletek szabad és őszinte cseréjére, valamint a szakmai és társadalmi kapcsolatok ápolására és létrehozására.

Weboldal: itt.

Zsámberger Noémi vett részt az EWASS 2018 találkozón.


Dal Sasso’s találkozó Rómában

2018. március 27-28-án meglátogattuk kulcsfontosságú SAMNET konzorcium partnerünket, a Dal Sasso’s and Avalon Instrumentst (Aprilia, Róma), hogy megvitassuk a SAMM technikai részleteit és kalibrációs problémáit.


Az EAST SAG 5. ülése (zoom-on keresztül)

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportja 2018. március 26-án megtartotta 5. ülését (a zoom felületén keresztül).

A megbeszélés folyamán felmerült:
 • Helyzetjelentés a Tudományos Követelmények Dokumentumáról
 • A belfasti SAG találkozó előkészítése
 • A júniusi, Naxosban megrendezésre kerülő első EST Tudományos Találkozó előkészítése
 • Az EST egyedi mivolta

Science Show az angol parlamentben

A Dr. Jiajia Liuval és kollégáival együttműködésben végzett munkánk egy részét kiválasztották, hogy déli 12 órakor bemutatásra kerüljön az angol parlament Képviselőházában 2018. március 12-én hétfőn tartott Fizikai Tudományok (Fizika) ülésen (Attlee Suite, Portcullis House).

Az Egyesült Királyság Parlamentje

Napunk koronakidobódásai (CME-k) akár egy TRILLÓ atombombának megfelelő energiát is hordozhatnak. Súlyos társadalmi-gazdasági károkat vonhatnak maguk után azáltal, hogy megzavarják a kifinomult technikai berendezések működését, veszélyeztetik az űrhajósok egészségét, kimaradásokat okoznak a modern távközlési rendszerek (így a rádió, televízió, és mobilhálózatok), a navigációs rendszerek működésében, és kihatással vannak a csővezetékek és elektromos hálózatok működésére. A Lloyd’s biztosítási vállalat által készített kockázatfelmérő jelentés (2013) arra a következtetésre jutott, hogy az extrém CME események 2.6 trillió dolláros veszteséget eredményeznének. Ennélfogva a CME-k beérkezési idejének gyors és pontos előrejelzése létfontosságú a Földet eltaláló CME-k által potenciálisan okozott károk minimalizálásához. Munkánk e végzetes események Földre érkezési idejének előre jelzésére koncentrál, melyhez a híres Google Alpha Go hátterében meghúzódó módszerhez hasonló páratlan gépi tanulási (machine learning) technikákat egyesíti az események mögötti bonyolult fizikával. Ez az interdiszciplináris tanulmány a korábbiaknál jelentősen kisebb, mindössze 6 órás előrejelzési hiba elérését teszi lehetővé, azaz sokkal pontosabban adja meg az extrém események becsapódási idejét, és több mint elégségesen korai jelzést biztosít a kormány, a hadsereg és az ipar részére, hogy azok megtegyék a megfelelő lépéseket a kapcsolódó társadalmi-gazdasági veszteségek korlátozása érdekében.


A Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium újjászületése

A GSO a jelenleg folyó felújítása után modern, a tudományos kutatások magas szintű kiszolgálását lehetővé tevő infrastruktúrával fog rendelkezni.

A gyulai Göndöcs-kert területén található a városi víztorony, melynek víztér feletti részére az 1960-as évek végén kilátó épült. Később a kihasználatlan kilátót az Magyar Tudományos Akadémia napfizikai vizsgálatok elvégzése céljából obszervatóriumnak alakította át. Az átalakítás tervei 1971-ben készültek el, ekkor épült meg a kilátó tetejére a távcső felépítménye. Az addig eredményesen működő napkutatói tevékenységet az MTA 2015. évben sajnálatos módon a Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet javaslatára, és a nemzetközi szakértői javaslatok ellenére, megszüntette. A távcső leszerelésre került. Ebben az eredetileg is kutatói célokra kialakított épületrészben kívánja a Magyar napfizikai Alapítvány, Gyula város Önkormányzatával karöltve, újra feléleszteni a nagy múltú gyulai hagyományokkal rendelkező, de immár a nemzetközi tudományos közösség vérvonalába bekapcsolódó űridőjárással kapcsolatos napfizikai kutatásokat.

A Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium (GSO) egyik fő tudományos tevékenysége, a Magyar Napfizikai Alapítvány (http://hspf.eu) égisze alatt szinoptikus napképek készítése és azok kiértékelése. A megfigyelési tevékenységet az Alapítvány az ún. Solar Activity Magnetic Monitor (SAMM), kettős optikai tengelyű, magneto-optikai filter technológiára épülő naptávcsővel kívánja végezni. SAMM egy nemzetközi együttműködés keretében, különböző Európai Uniós országok kormányai, egyetemei, ill. tudományos tanácsai támogatásával készült és folyamatosan bővül.

A tervezett tudományos megfigyelések két üzemmódban végezhetők: kézi vezérlés, ill. automatikus. Mindkét üzemmódban lehetőség lesz szinoptikus rutin megfigyelésekre, ill. objektum-specifikus megfigyelésre. A különböző megfigyelési módok közötti egyensúly meghatározása a teleszkópot felügyelő Távcsőbeosztási Tanács (Telescope Allocation Committee - TAC) feladata, amelynek vezetését az Alapítvány végzi. Az automatikus megfigyelési mód lehetővé teszi, hogy egy lényegesen nagyobb tudományos közösség is végezhessen kutatásokat. Az adatok alapszintű feldolgozása helyben történik, majd az un. tudományos analízisre kalibrált adatokat az interneten tesszük elérhetővé.


Az EAST SAG 4. ülése (zoom-on keresztül)

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportja (SAG) 2018. január 29-én tartotta 4. ülését (zoom segítségével).

A megbeszélésen az alábbi témákkal foglalkoztak:
 • Tudományos Követelmények Dokumentuma (Science Requirement Document)
 • Lakossági tudományos tevékenységekre vonatkozó terv (Citizen Science Plan)
 • Az EST egyedi mivolta

RAS vitafórum (RAS, London)

A következő RAS vitafórumra „Hullám-alapú fűtési mechanizmusok a Nap légkörében” címmel, 2018. január 12-én, a Királyi Csillagászati Társaságnál (Royal Astronomical Society, RAS), a Burlington House-ban (Piccadilly, London) került sor.

Habár naplégkört átjárják a rendszeresen megfigyelt és részletesen elemzett magneto-hidrodinamikai hullámok, szerepük légkörön keresztül zajló energiaszállításban és a korona fűtésében mindmáig tisztázatlan. Ez nagyrészt a naplégkör összetett és dinamikus mivoltának róható fel, mivel a gravitációs rétegződés, a mágneses tér kiterebélyesedése, és a lokális sűrűségbeli inhomogenitások a légkör különböző rétegei közötti bonyolult csatoláshoz és kölcsönhatásokhoz vezetnek. Különféle modellezési technikák, így például numerikus szimulációk, előre modellezés (forward modelling), teszik lehetővé, hogy kezelni tudjuk ezt a komplexitást, és megvizsgálhassunk változatos, hullámokhoz kötődő folyamatokat. Ily módon felderíthetjük az energia-háztartásra vonatkozó korlátokat, azonosíthatjuk a disszipációs mechanizmusokat, megismerhetjük az energialeadás és a megfigyelésekben látott jelek profiljainak tér- és időbeli skáláit. A jelen RAS speciális vitafórum célja az volt, hogy összegyűjtse a numerikus modellező, megfigyelő és elméleti elemző szakértőket, akik a hullámokon alapuló fűtési mechanizmusok vizsgálatával foglalkoznak, hogy ezáltal fény derülhessen az MHD hullámok koronafűtésben játszott szerepére. Különös hangsúlyt fektettek az ezen a területen elért, az egyre összetettebb numerikus kísérletek alkalmazásának köszönhető eredményekre.

Weboldal: itt


IIA és Kodaikanal Téli Iskola, India

Az Indiai Asztrofizikai Intézet (Indian Institute of Astrophysics, IIA) számos programot indított azzal a céllal, hogy az ország főiskoláinak és egyetemeinek diákjait a csillagászat és az asztrofizika területén végzett kutatásra ösztönözze. Ennek szellemében az IIA minden évben nyári illetve téli iskolákat szervez, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a kutatói környezettel/karrierrel. E folyamatos tevékenység részeként az IIA január hónapban éves rendszerességgel napfizikai téli iskolát szervez a Kodaikanal Obszervatóriumban. 2018-ban a táli iskolát egy kiváló csapat szervezte, Dr Piyalu Chatterjee, a HSPF nemzetközi szakértője vezetésével. A téli iskola keretében Erdélyi Róbert professzor több előadást is fog tartani „A nap belső szerkezete” és „Hullámok a Nap légkörében” címmel.

Az iskola honlapja: itt


EAST naptár 2018

1000 darab, az EST-vel foglalkozó promóciós naptárt terveztek meg és készítettek el. Az idei naptár a létező európai naptávcsövek előtt tiszteleg. A távcsövek kiválasztása során figyelembe vették a PRE-EST-ben részt vevő országok illetve intézetek változatosságának szempontját, és arra törekedtek, hogy legtöbbjüket valamilyen módon megjelenítsék a naptárban.

Naptár 2018


Az EAST SAG 3. ülése (zoom-híváson keresztül)

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoport ja (SAG) 2017. december 15-én, zoom-beszélgetés segítségével tanácskozott.

A megbeszélésen foglalkoztak az alábbi témakörökkel:
 • Az új tagok bemutatása és elfogadása
 • Az EST egyedisége
 • Az SAG alcsoport szerkezete: a 2. alcsoportot (Subgroup 2, SG2) felülvizsgálták, és új elnevezést kapott: „Hullámok teljes légkörre kiterjedő csatolása”
 • UV a Nasmyth eszközben

Az EAST SAG 2. ülése a németországi Freiburgban

Az EAST Tudományos Tanácsadó Csoportja (SAG) az EAST Közgyűlését követően, 2017. november 24-én, Freiburgban tartotta második ülését.

A Tudományos Tanácsadó Csoport egyik fő feladata az EST koncepciójának folyamatos megfigyelése és finomítása a létező EST tervrajzra, az elsődleges tudományos célokra és a technikai fejleményekre építve. Ennek érdekében a Csoport rendszeresen felméri a napkutatók közösségének változó igényeit, figyelembe véve a felemelkedőben lévő, új technológiákat, amelyek valószínűsíthetően elérhetővé és megfizethetővé válnak a következő évtizedben. Az ülésen jelen voltak kutatók minden, a PRE-EST projektben részt vevő intézetből, beleértve a HSPF saját képviselőjét is.

Megvitatásra kerültek az alábbi témakörök:
 • Nasmyth eszköz, közeli ultraibolya felszerelés
 • IFU-k: az EST terveiben IFU-kkal, azaz integrálismező-egységekkel (Integral Field Units) dolgozunk
 • Az EST egyedi mivolta
 • Az SAG-tagság kiterjesztése
 • Az SAG alcsoport-szerkezete

EAST Éves Közgyűlése Freiburgban, Németországban

The current members of EAST (voting members as defined in Sec. 8 of Bylaws) approved the Hungarian Solar Physics Foundation (HSPF) as the new voting member for Hungary.

The president, Mats Carlsson, read the letter in which Dr. Laszlo Kiss terminates the membership of Konkoly Observatory in EAST. The GA expressed gratitude for the support from the Konkoly Observatory and the Debrecen Heliophysical Observatory through the years; not the least through the contributions from the past representatives Tünde Baranyi and András Ludmány. HSPF was unanimously approved as the new voting member for Hungary. Robertus Erdelyi represents HSPF at the annual GAs of EAST.

Approval of EST Science Advisory Group (SAG) to update the EST Science Requirements.

The chair of the EST SAG (Rolf Schlichenmaier) presented the list of members of the newly formed SAG. During the discussion, gender balance and regional balance issues were raised, as well as a question of greater emphasis on coronal science. The SAG chair was asked to consider the inclusion of the following persons to the SAG: Manuela Temmer, Elena Khomenko, Sarah Matthews, Peter Gömöry, Sanja Danilovic. With these recommendations, the GA approved the EST SAG as it was proposed by its chair. The SAG chair invited the people listed to become members. Except for Manuela Temmer, all these candidates were accepted to be members of the EST SAG.

EST: status and preparatory phase issues (Presentations were made by Manolo Collados and Bob Bentley)

 1. Legal structure: Presentation by Bob Bentley
 2. Collaboration Research Agreement for Preparatory Phase (Manolo)
 3. Roadmaps
 4. EST site: Dedicated work group will be formed for decision in 2019.
 5. Project office
 6. Industrial collaboration

EAST Members

1. IGAM Institutsbereich Geophysik, Astrophysik und Meteorologie der Univ. Graz Ausztria
2. ROB Observatoire Royal de Belgique Belgium
3. HVO Hvar Observatory Horváthország
4. AIASCR Astronomical Institute AS CR, v.v.i. Csehország
5. THEMIS INSU-CNRS, THEMIS S.L. Franciaország
6. KIS Stiftung Kiepenheuer-Institut für Sonnenphysik (szavazattal rendelkező intézet) Németország
MPS Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung Németország
AIP Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam Németország
7. UCL-MSSL University College London - MSSL Nagy-Britannia
8. IAASARS National Observatory of Athens Görögország
9. HSPF Hungarian Solar Physics Foundation Magyarország
10. INAF Istituto Nazionale di Astrofisica Olaszország
UniCT University of Catania (szavazattal rendelkező intézet) Olaszország
UoRTV University of Rome Tor Vergata Olaszország
UCal University of Calabria Olaszország
11. DOT Foundation Dutch Open Telescope Hollandia
12. ITA Institute of Theoretical Astrophysics Norvégia
13. IA UWr Astronomical Institute of the Wroclaw University Lengyelország
14. AISAS Astronomical Institute of the Slovak Academy of Sciences Szlovákia
15. IAC Instituto de Astrofísica de Canarias (szavazattal rendelkező intézet) Spanyolország
IAA Instituto de Astrofísica de Andalucía Spanyolország
16. SU The Institute for Solar Physics Svédország
17. IRSOL Istituto Ricerche Solari Locarno Svájc

Magyarország EAST képviselete - HSPF!

Professzor Erdélyi Róbert és a Magyar Napfizikai Alapítvány lett felkérve arra, hogy az Európai Naptávcső (European Solar Telescope, EST) projektben Magyarországot képviselje.

Európában egy példátlan nagyságú és kiemelkedő jelentőségű tudományos projekt vette kezdetét: az Európai Naptávcső (European Solar Telescope, EST) ESFRI 2016 Roadmap által kiemelt és megvalósításra javasolt projektje. Az EST-t az Európai Naptávcsövek Szövetsége (European Association for Solar Telescopes, EAST) támogatja, amely jelenleg 23 kutatóintézetet foglal magában Európa 17 országából. Az együttműködés célja, hogy az európai napfizikusok számára hozzáférést biztosítson egy világszínvonalú, nagyfelbontású földi óriás naptávcsőhöz. Az EAST ezt a célt szem előtt tartva kezdte fejleszteni és építeni, és fogja majd a jövőben üzemeltetni az új generációs, nagy átmérőjű Európai Naptávcsövet (EST) a Kanári-szigeteken.

A napfizikával és annak határterületeivel foglalkozó kollégák között tartott szavazás eredményeképpen Professzor Erdélyi Róbert és a Magyar Napfizikai Alapítvány lett felkérve arra, hogy ebben a nagyszabású projektben Magyarországot képviselje. Ezt a javaslatot a EAST éves közgyűlésén elfogadták. Ennek köszönhetően Professzor Erdélyi Róbert rendszeresen részt fog venni és hazánkat méltó módon fogja képviselni az EAST közgyűlésén és az egyéb kapcsolódó találkozókon; az érdekelt magyar szakmai közösséget rendszeresen tájékoztatja majd az aktuális fejleményekről; az EAST többi, nemzeti illetve megfigyelő státuszú kollégáival maximálisan együttműködve az EAST által támogatott projektek sikerének előmozdításán fog dolgozni; valamint, hatékony érdekérvényesítést fog folytatni az EAST projektek itthoni elismerésében. Köszönjük mindazon kollégák segítségét és támogatását, akik részt vettek a képviselőállítás folyamatában!

EAST-ről: itt


Gratulálunk, Bernadett!

Dr Belucz Bernadett posztdoktori állást kapott a Nemzeti Légkörkutató Központ High Altitude Obszervatóriumánál a coloradói Boulderben, a Sziklás-hegység lábánál. Bernadett január 3-án fog az Egyesült Államokba utazni. Bernadett már harmadik alkalommal megy tanulmányútra a HAO-hoz. Ez alkalommal is a korábbi PhD konzulensével, Dr Mausumi Dikpatival fog együtt dolgozni. (HAO munkatársai: Dr Mausumi Dikpati)

Információk a HAO-ról: NCAR HAO.

Bernadett kutatásának a középpontjában az aktív hosszúságok, a sekély-vízi tachoklína modell, a szoláris évszakok szimulációi állnak, illetve az SDO/HMI és különböző földi napfoltadatokat is felhasznál, hogy megfelelően behangolja a model paramétereit.

Balról jobbra: (1) A Center Green épülete, az NCAR High Altitude Observatórium otthona. (2) Bernadett a Rocky Mountain Nemezti Parkban 2013-ban az első látogatása alkalmával. (3) A Flatirons látványa a Valmont Kerékpár Parkból. (4) A boulder-i Megyei Bíróság épülete

EST Workshop Bairisch Kölldorfban

Az Európai Naptávcső, EST, tervezési szakaszba lépett, miután megkapta a H2020 (Horizont 2020) programtól a PRE-EST projekt keretében elnyert támogatást.

A találkozó központi témája volt, hogy megvitassa a legfrissebb eredményeket, a felmerült kérdéseket és jövőbeni terveket. Továbbá arról is szó esett, hogy hogyan lehetne a legjobb módon szélesebb társadalmi és gazdasági kapcsolatokat teremteni a közép-európai régióban. A találkozó résztvevői hangsúlyt fektettek a tudományos kérdések megvitatására és az esetleges közös tudományos együttműködésekre is. Az együttműködés lehetősége is felmerült, pl. a SAMNET (Solar Activity Monito NETwork) vonatkozásában, és közös erőfeszítések körvonalazódtak pl. a Magyar Napfizikai Alapítvány (HSPF), a Sheffieldi Egyetem Solar Physics and Space Plasma Research Center (SP2RC), a Római Obszervatórium Instituto Nazionale di Astrofisica (INAF), Dal Sasso srl (Olaszország), U's. Tor Vergata Rome and l’Aquila (Olaszország), Coimbra Egyetem (Portugália), Debreceni Egyetem és a SAS (Franciaország) között.


Az Európai Naptávcső (European Solar Telescope - EST) első európai bemutatkozása Rómában

A római Accademia Nazionale dei Lincei adott otthont az Európai Naptávcső első európai bemutatójának az építkezés előkészítő szakaszának keretében. A Nap megfigyelésére tervezett legmodernebb infrastruktúrát a Kanári-szigetekre (Spanyolországba) telepítik majd. Az EST lesz az eddigi legnagyobb európai naptávcső. Az építkezés várhatóan 2021-ben kezdődik, és az első észleléseket 2027-re tervezik. A projekt 2016 óta a kutatási infrastruktúrákkal foglalkozó európai stratégiai fórum (ESFRI) ütemtervének a részét képezi. Európa 16 országából 23 tudományos intézmény és cég fog össze.

Balról jobbra haladva: Daniele Gallieni (A.D.S. international), Manolo Collados (Instituto de Astrofísica de Canarias), Fabio Manni (SRS Engineering), Francesca Zuccarello (Università di Catania), Ilaria Ermolli (Instituto Nazionale di Astrofisica), Francesco Berrilli (Università di Roma Tor Vergata) és Salvo Gugliemino (Università di Catania)

Az európai csillagászok évszázadok óta tanulmányozzák a Napot. Galileo Galileitől kezdődően a mai napig a napfizikusok próbálják feltárni és magyarázatot találni a Nap rejtelmeire az adott kor legfejlettebb technológiájú műszereivel. Ezeknek az évszázados erőfeszítéseknek köszönhetően ismerjük ma már csillagunk szerkezetét és összetételét. Néhány rendkívül fontos alapvető kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan marad. Ezek közé tartozik a szoláris mágneses tér változásainak szerepe, amelyekről úgy gondolják, hogy ezek a felelősek a Napon megfigyelhető legenergetikusabb napkitörési folyamatokért. E kérdések megválaszolásához egy új generációs, a legfejlettebb techonlógiával rendelkező teleszkópra van szükség.

A European Solar Telescope látványterve

Az EST egy 4 méteres elsődleges tükörrel és egy fejlett adaptív optikai rendszerrel lesz felszerelve, amely a Föld atmoszférája okozta képtorzulások csökkentésére tervezett technológia. Az EST képes lesz detektálni a napfelületen lévő akár 30 kilométernél kisebb méretű struktúrákat is. A nagyméretű tükörnek köszönhetően az EST kiválóan méri majd a Nap mágneses mezejének erősségét, továbbá messze felülmúlja a már meglévő naptávcsövek technikai képességeit. Az EST fő tudományos célja, hogy részletes képet adjon a naplégkör alsóbb tartományainak szerkezetéről, dinamikájáról, és feltárja annak energetikai folyamatait, ahol a mágneses mezők folyamatosan kölcsönhatásba lépnek a plazmával és a mágneses energia néha hatalmas robbanások formájában (pl. flerek) szabadul fel.

Az Accademia Nazionale dei Lincei-i találkozó egy európai szintű projekt bemutatójának adott othont, amely az európai napfizika sarokköve lesz az elkövetkező évtizedekben. Az eseményen részt vett valamennyi, EST-ben résztvevő olasz cég képviselője. Manolo Collados (EST projekt koordinátor) kijelentette, hogy az "EST egyesíti a jelenleg meglévő napteleszkópok legjobb tulajdonságait és nagymértékben javítja azok teljesítményét".

Az EST-t a European Association for Solar Telescopes (EAST) támogatja, amely mintegy 1500 európai kutatót foglal magában.

További információk: www.est-east.eu

Kapcsolatok

Dr. Manuel Collados (EST koordinátor, Instituto de Astrofísica de Canarias) mcv[at]iac.es

Dr. Luis Bellot (EST kommunikációs koordinátor, Instituto de Astrofísica de Andalucía) lbellot[at]iaa.es

Dr. Manuel González (EST kommunikációs munkatárs, Instituto de Astrofísica de Andalucía) manuelg[at]iaa.es


Our mysterious Sun: magnetic coupling between solar interior and atmosphere elnevezésű konferencia Grúziában

"A titokzatos Napunk: a Nap belső szerkezetének és a légkörének mágneses összekapcsolódása" címmel tartottak konferenciát Tbilisiben.

Fantasztikus konferenciát tartottak Tbilisiben azokról a legfrissebb nagyfelbontású megfigyelésekről és numerikus szimulációkról, amelyek egyértelműen bizonyítják a Nap belsejének és a naplégkör különböző rétegeinek mágneses összekapcsolását. A konferencia fő célja, hogy megértsük az energia transzport és a disszipáció komplex folyamatát. A konferencia résztrvevői megvitatták a közeljövőbeni földi naptávcsövek (Daniel K. Inouye Solar Telescope - DKIST, Európean Solar Telescope - EST) és űrmissziók (pl. Solar Probe, Solar Orbiter) potenciális lehetőségeit, illetve a jelenleg rendelkezésre álló legfrissebb méréseket és eredményeket is tárgyalták. További információ: http://solar-conference.iliauni.edu.ge. Számos napelmélettel fogalkozó kutató és a Napot tudományos eszközökkel megfigyelő, tapasztalt ill. fiatal tudós vett részt ezen a rendkívül sikeres találkozón (lásd az alábbi fotót):


Az elmúlt 12 év legnagyobb napkitörése

A magyar tudós által vezetett kutatócsoport észlelte a modern észlelések kezdete óta a nyolcadik legnagyobb flert - a La Palmán található Svéd Naptorony példátlan részletességű észlelést készített.

A modern észlelések kezdete óta a nyolcadik legnagyobb napkitörést (flert) - és az elmúlt 12 év legnagyobb napkitörését - figyelte meg fantasztikus részletességgel egy kutatócsoport, amelyet egy magyar származású kutató, Dr. Erdélyi Róbert professzor (Solar Physics and Space Plasma Research Centre (SP2RC), Sheffieldi Egyetem, Egyesült-Királyság; Csillagászati Tanszék, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest; Magyar Napfizikai Alapítvány) vezetett.

Az elektromágneses sugárzás óriási robbanása váratlanul történt 2017. szeptember 6-án, szerdán. Ezek a nagymértékű robbanások, amelyekhez a Napból származó nagy mennyiségű plazma kiáramlása kapcsolódik, az úgynevezett koronaanyag-kidobódások (Coronal Mass Ejections, CME), időnként átjutnak a Föld magnetoszféráján és károsítják az infrastruktúrát (nagy teljesítményű elektromos hálózatot, telekommunikációs vagy GPS rendszereket, mellyel befolyásolják a mindennapi életünket.

A megfigyelt kitörés - egy X-kategóriájú fler - a lehető legnagyobb erősségű volt. Ezek a hatalmas robbanások akár egymilliárd hidrogénbombával összemérhető erejűek, és a CME-k létrejöttekor akár 2000 km/s sebességgel is képes a plazma kiáramlani a Nap felszínéről. Ezek az események koncentrált, de rendkívül komplex és dinamikus mágneses képződményekből származnak, mint amilyenek a Nap felszínén lévő ún. aktív régiók:

Ezek az erőteljes események a műholdak és GPS-jelek megzavarásához, valamint látványos auróra jelenséghez vezetnek, amint kölcsönhatásba lépnek a földi légkörrel. Összefoglalva, ezeket az eseményeket nevezzük űridőjárásnak, amely a modern űrfizika egyik legjelentősebb kutatási területe

A legnagyobb megfigyelt X-osztályú fler 13 órakor következett be (greenwichi középidő szerint) és X9.3-es energiaszintet ért el (egy X9-kategóriájú fler kilencszer erősebb, mint az X1-kategóriájú):

A tudósok egy csoportja, köztük a Sheffieldi Egyetem és a Science and Technology Facilities Council (Egyesült Királyság) által támogatott Belfast Queens Egyetem tudósai figyelték meg a történelmi eseményt La Palmán található Svéd Naptorony segítségével rendkívüli részletességgel.

A flerek megfigyelésének az egyik legnehezebb aspektusa a földi teleszkópok számára, hogy a flerek rendkívül hirtelen jönnek létre. Egy X-osztályú fler kicsit több, mint öt perc alatt éri el a csúcsintenzitását, ami azt jelenti a megfigyelők számára, hogy gyorsan kell cselekedniük annak érdekében, hogy megragadják a fler fejlődésének kritikus pillanatait.

Dr. Chris Nelson, a Dr. Erdélyi Róbert professzor (Sheffieldi Egyetem Matematikai és Statisztikai Tanszéke, Eötvös Loránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszék) által vezetett Solar Physics and Space Plasma Research Centre (SP2RC) munkatársa, köszönhetően az Erasmus programnak, egyike volt a teleszkóppal dolgozó megfigyelőknek. Dr. Nelson a következőt mondta: "Nagyon szokatlan, hogy megfigyelhetjük a fler életét az első pillanattól kezdve. A Nap felszínének mindössze 1/250-ed részét figyeljük meg a Svéd Naptoronnyal, így a szerencsén múlik, hogy jókor legyünk jó helyen. Három X-osztályú fler megfigyelésére a növekvő fázisban két nap alatt még nem volt példa!"

Dr. Aaron Reid, a Dr. Mihalis Mathioudakis professzor által vezetett Astrophysics Research Centre kutatója hozzáfűzte: "A Nap jelenleg a napminimum állapotában van. Az aktív régiók száma - ahol a flerek kitörésének a gyakorisága a legnagyobb - alacsony, így két egymáshoz közeli X-osztályú fler fellángolása nagyon meglepő volt. Remélhetőleg ezek a megfigyelések elárulják, hogyan jönnek létre ezek a flerek, és így jobban előrejelezhetőek a jövőben."

Mathioudakis professzor hozzátette: "A flerek a naprendszer legnagyobb energiájú eseményei és jelentős hatást gyakorolhatnak a Földre. A frissen végzett tudósok elkötelezettsége és kitartása, akik megtervezték és végrehajtották ezeket a megfigyeléseket, lehetőséget adhat ezen egyedüláló események megértésére.

A megfigyelés során összegyűjtött adatok felhasználásával a kutatók mostantól képesek megvizsgálni a naplégkör állapotát, amikor ezek az erőteljes események kialakulnak, és pontosabb előrejelzést adhatnak arra vonatkozóan, hogy mikor és hol jöhet létre X-osztályú fler a jövőben. Ez az információ hatékonyabban képes megvédeni a több milliárd font értékű műholdakat a Nap káros hatásaitól. Erdélyi Róbert professzor hozzátette: "Nagy büszkeség látni, hogy a következő generációs fiatal és tehetséges tudósok valódi felfedezéseket tesznek. Ezeket a megfigyeléseket nagyon nehéz elvégezni és megérteni fizikai szempontból. Az SP2RC számos olyan fiatal magyar kutatóval rendelkezik, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsük a kifinomult és gyakran bonyolult fizikai folyamatokat, amelyek meghatározzák az űridőjárást."


15. Európai Napfizikai Találkozó

A 15. Európai Napfizikai Meetinget (ESPM-15) a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartották szeptember 4. és 8. között. Közel 230 tudós vett részt a találkozón a világ minden tájáról.

Az 15. ESPM konferencia nagyon eredményesen valósult meg a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2017 szeptember elején. A háromévenkénti konferencia sorozat az európai és a nemzetközi napfizikai közösség jelentős részét hozza össze egy egyhetes intenzív együttműködésre és tanácskozásra, amely újraértelmezi, gyakran átalakítja a terület legkorszerűbb fejezeteit. Az ESPM konferenciákat a helyi szervezők és a Európai Napfizikai Osztály (European Solar Physics Division, ESPD), az Európai Fizikai Társulat (European Physical Society) és az Európai Csillagászati Társaság (European Astronomical Society) közös osztálya, koordinálja. Az ESPD nagy hangsúlyt fektet az ESPM-k földrajzi eloszlására, és eddig tizenkét különböző európai országban rendeztek nagy sikerrel ilyen rangos, nemzetközi konferenciát.

A budapesti ESPM-15 konferencia szervezői kitűnő hozzáértéssel szervezték meg a találkozót, melyet számos hazai és külföldi tudományos intézmény ill. helyi szervezőbizottságok támogattak. 33 európai és Európán túli ország összesen 230 képviselője vett részt az előadásokon. Az ESPD történetében a budapesti ESPM-15 konferencián adtak át első alkalommal három díjat is, nevezetesen a Senior Kutató díjat, a Fiatal Kutatói díjat és a Legjobb Napfizikai PhD Értekezés díját. A díjátadó ünnepség a Duna egyik sétahajójának fedélzetén került megrendezésre, egy kellemes és emlékezetes konferencia vacsora keretében.


Látogatás Gyulára

Az alapítvány munkatársai, Prof. Dr. Erdélyi Róbert, Dr. Belucz Bernadett, Elek Anett és Korsós Marianna, látogatást tettek a gyönyörű, dél-kelet magyarországi fürdővárosban, Gyulán, hogy tárgyalásokat folytassanak a önkormanyzati képviselőtestület vezetőivel a Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriummal kapcsolatban elért eredményekről és tervekről, amely Gyulai Napfizikai Obszervatóriumként is ismert (GSO).

Csoportkép a Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumban

A GSO ad otthont a Magyar Napfizikai Alapítvány (Hungarian Solar Physics Foundation - HSPF) új SAMM (Solar Activity MOF Monitor) robot távcsövének, amely a legmodernebb magneto-optikai szűrő (MOF) technológiával van felszerelve, és amelynek célja, hogy rendszeres tudományos adatokat szolgáltasson az űridőjárás tanulmányozásához. A látogatás során több sikeres találkozóra került sor Gyula városának vezető tisztségviselőivel, többek között a lehetőségekről, a jövőbeli tervekről, a GSO telephelyének gépesítési és energiaellátási optimalizálásáról, a finanszírozásról, a támogatásokról, a mérföldkövekről és a projektjelentések részletezéséről. Egy fárasztó nap után nagyszerű vacsorát költhettünk el Gyula számos remek éttermének egyikében, és élveztük a kivételes helyi vendégszeretetet.

A szoros napirendünk ellenére, a vendéglátóink nagyszerű szervezői készségének köszönhetően lehetőségünk nyílt meglátogatni az Almásy Kastélyt. A kastély kívülről-belülről györnyörűen felújított, melegen ajánlott látogatóközpont. Az egyszerű szolgálóktól a grófnő eleganciájáig átfogó képet kaptunk a korabeli délmagyarországi emberek életéről. A szobák igényesen és korhűen kialakítottak és az interaktív kiállítás rendkívül érdekes. A kastélyban töltött idő észrevétlenül szaladt el, olyan fantasztikus volt.

Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont

A nap folyamán lehetőségünk nyílt arra is, hogy ellátogassunk a Rádió Múzeumba és megtekintsük a páratlan rádiótörténeti kiállítást. Ez egy rendkívül érdekes kiállítás és egy egyedülálló gyűjtemény a világon.

Balról jobbra haladva: Első pillanatok az Observaróriumban; Kilátás Gyula városára; A napfizikusok új generációja, Bernadett a kislányával, Hajnallal; Csoportkép a teraszon: Temesváry János (balra), Alt Norbert alpolgármester, Dr. Belucz Bernadett, Elek Anett, Korsós Marianna és Prof. Dr. Erdélyi Róbert (jobbra)

A vendéglátás egyszerűen felejthetetlen volt, mindannyian köszönjük a vendéglátóinknak az erőfeszítéseiket, támogatásukat és a gyulai önkormányzat munkatársainak elismerését.


Az első, alakuló ülés Budapesten

Az Alapítvány első, alakuló ülésére (SM001) 2017. július 30-án került sor Budapesten, Prof.Dr. Erdélyi Róbert, Dr. Belucz Bernadett, Zsámberger Noémi, Elek Anett és Korsós Marianna képviselte az Alapítványt. A többiek elnézést kértek a távolmaradásért.

Dr. Erdélyi professzor üdvözölte a résztvevőket, majd beszámolt az eddig elért eredményekről, valamint a Magyar Napfizikai Alapítványhoz (Hungarian Solar Physics Foundation - HSPF) kapcsolódó projektek jelenlegi helyzetéről. Rövid áttekintést adott az HSPF gyulai projektjéről, azaz az új Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium (GSO) megfigyelő állomás helyzetéről, illetve beszámolt a nemrégiben megvásárolt észak-balatoni ingatlanról, mely az Alapítvány második, tervezett jövőbeni megfigyelőállomása lesz a Balaton északi partján, a Káli-merdencében. Dr. Belucz Bernadett ismertette a HSPF új honlapját és logóját. A jelenlévők számos egyéb stratégiai ügyet is megtárgyaltak (pl. PRE-EST, EST és ISWI képviselet, számvitel, stb.).


Gratulálunk, Mariann!

Korsós Marianna a második díjat vehette át kiemelkedő munkásságáért 2017. július 20-án a Nemzetközi Csillagászati Unió által megrendezett Nemzetközi Űridőjárás (IAU335) konferencián Exeterben (UK).

Marianna volt az egyetlen európai és egyben az egyetlen női kutató is a négy díjazott közül, aki átvehette ezt a tekintélyes elismerést. Marianna az aktív régiók napkitörések előtti dinamikai változását vizsgálja annak érdekében, hogy megbízhatóan tudja előre jelezni a nagyobb és veszélyes napkitöréseket a Nap legkörében, melyek hatással vannak technikai eszközeinkre és akár szervezetünkre is.

Marianna elmondta: "Nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés. A díj további lendületet ad ahhoz, hogy továbbfejlesszem a napkitöréseket előrejelző módszerem, ami még napjainkban is igen nagy kihívást jelent a kutatóknak az űridőjárás tudományterületén. "


Látogatás Rómába

A Magyar Napfizikai Alapítvány néhány képviselője, Prof. Dr. Erdélyi Róbert professzor, Elek Anett és Korsós Marianna, valamint Gyula helyettes polgármestere (Alt Norbert) és munkatársai Rómába látogattak az Avalon Instruments vállalathoz, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a SAMM (Solar Activity MOF Monitor) robot naptávcső és annak elemei legyártásában. A látogatás rendkívül sikeres volt, a kapcsolodó fényképek megtalálhatóak a weboldalon.


PRE-EST projektindító értekezlet Madridban

PRE-EST (az Európai Naptávcső előkészítő szakasza) projektindító értekezletet tartottak a PRE-EST projekt 37 résztvevőjével a madridi Tryp Alameda Aeropuerto Hotelben, Spanyolországban. Magyarország képviseletében Dr. Belucz Bernadett vett részt a találkozón, mint a magyar PRE-EST kommunikációs munkatársa.

Prof Manuel Collados üdvözölte a PRE-EST projekt résztvevőit, majd tájékoztatta őket a napirendről. Ezután áttekintést adott a múltbeli eredményekről, és ismertette az EST-hez kapcsolódó projektek jelenlegi állapotát. Hangsúlyozta, hogy a PRE-EST projekt fő célja, hogy az EST nemzetközi konzorciumot és a nemzeti ügynökségeket részletes tervvel lássa el az Európai Naptávcső beüzemeléséhez. Rövid áttekintést adott a projekt hat munkaköréről is: menedzsment, irányítás, jogi struktúra, pénzügyi kérdések, stratégia és a végleges tervezés műszaki munkálatai.

Anselmo Sosa (IAC, ideiglenes projektmenedzser) beszámolt a projekt struktúrájáról, irányításáról, finanszírozásáról, mérföldköveiről, a monitoringról és projektjelentésekről, valamint a belső / külső kommunikációról.

Sarah Matthews beszélt a WP30 (EST Legal Structure) keretében az EST lehetséges jogi kereteinek tanulmányozásáról és pontos meghatározásáról.

Sebastián Jiménez (GREST Technology Manager) összefoglalta a GREST projekt legfontosabb következtetéseit, amelyek az EST építési és üzemeltetési fázisának lehetséges jogalanyi lehetőségeinek tanulmányozására valamint az azt irányító szervezetekre irányulnak.

Anselmo Sosa összefoglalta a WP40-ben (az EST és a stratégiai cselekvések pénzügyi rendszerei) az elvégzendő munka fontosságát, hangsúlyozta egy megvalósítható üzleti és építési terv fontosságát, valamint a projekt jelenlegi és következő fázisai számára elérhető politikai és pénzügyi támogatások jelentőségét.

Luis Bellot az IAA-tól (Spanyolország) és a PRE-EST WP50 (stratégiai tevékenységek az EST láthatóságának és a nemzeteket átfogó szerepvállalásának növeléséért) fő felelőse foglalta össze az e munkaprogramban javasolt főbb tevékenységeket, amelyek magukban foglalják a PRE-EST kommunikációt, oktatást és a tájékoztatást.

Juan Cozar (IAC) bemutatta a WP60-nek (műszaki munkák) az EST technikai megvalósításához kapcsolódó konkrét tervezett munkafolyamatait, amelyek az infrastruktúra végleges tervezése és kivitelezése előtt szükségesek.


Magyar Napfizikai Alapítvány megalakulása

Kedves Kollégák, Barátaink és Támogatóink!!

Örömmel tájékoztanunk Mindenkit, hogy 2016. november 14-i dátummal végre formálisan is bírósági bejegyzésre került a Magyar Napfizikai Alapítvány (Hungarian Solar Physics Foundation – HSPF). Az Alapítvány székhelye a délkelet magyarországi gyönyörű fürdővárosban, Gyulán található. Az Alapítvány új napfizikai obszervatóriuma a Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium (Gyula Bay Zoltán Solar Observatory - GSO).

Az űridőjárás megfigyelésére szolgáló új robottávcsövünk, a SAMM (Solar Activity MOF Monitor) készen van, jelenleg a filterek tesztelése folyik, köszönhetően a különböző szintű nemzeti és nemzetközi támogatásoknak. Jövőbeli terveink közül az egyik legfontosabb, hogy a gyulai víztorony telején található obszervatórium helyiségeit helyreállítsuk, hogy az új SAMM robottávcsövünknek és a professzionális magyar földi észlelésekre alapuló napfizikának újra méltó otthona legyen a Debreceni Napfizikai Obszervatórium 2016-os sajnálatos bezárását követően.

Minden kedves kollégának hatalmas köszönet az eddigi támogatásért, türelemért és segítségét, bármilyen formában és mértékben érkezett is. Reméljük, a jövőben is számíthatunk a Kollégák szakmai és egyéb más segítségére és támogatására itthon és külföldön egyaránt, hogy újra felvirágoztassuk a magyar földi észlelésekre alapuló napfizikát!


Magyar Napfizikai Alapítvány

Hungarian Solar Physics Fundation

Last update: 2019 July © Copyright HSPF 2017