Gyula - Göndöcs-kert, víztorony

(Földrajzi koordináták: keleti hosszúság 21° 37' 20" északi szélesség 47° 32' 16", Tengerszint feletti magasság: 88 méter, Torony magassága: 37 méter)

 A magyarországi napfizika 1946-ban döntő mérföldkőhöz ért. Az ebben az évben létesített Napfizikai Osztály a Svábhegyen létesített Csillagdában kezdte meg a működését. Az osztály 1958 elején a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Botanikus Kertjében álló egyetemi bemutató csillagda épületébe költözött és itt Dezső Loránt vezetésével az MTA Napfizikai Obszervatóriuma néven új kutatóintézet jött létre. A költözés után az egyetemi csillagvizsgáló eredeti épületét kibővítették, és két fotohéliográffal megkezdődött a rendszeres észlelés. 1972. június 1-jén az egyik fotohéliográf a gyulai Göndöcs-kertben található 37 méter magas víztorony tetején kialakított Gyulai Megfigyelő Állomásra került, amit helikopterrel szerettek volna feltenni a helyére, de a szervezési és technikai gondok miatt végül 48 méteres gémkinyúlású autódaru emelte a magasba.

Időutazás Gyulán - 45 évvel ezelőtt, 1972. június 1-jén kezdte meg a működését a víztorony tetején lévő megfigyelő állomás.

A maga nemében annak idején egyedülálló volt az országban, hiszen ez a víztorony készült először változó keresztmetszetű, vasbeton szerkezetű, csúszó zsalus építési móddal. Legnagyobb átmérője 16,5 méter, de a legkarcsúbb része is 9,3 méter széles. 4 méter mély, 700 m3 térfogatú betonalapon nyugszik, 1000 m3 vizet tárolnak benne, két tartályban. És persze minden mobilszolgáltatónak itt van az átjátszó állomása. Az épület külső felületét legutóbb 2013-ban újították fel, mivel a víztorony állapota statikailag megfelelő, teljesen stabil, külsején azonban az elmúlt közel négy és fél évtized alapos nyomokat hagyott. A fejlesztés a Göndöcs-kert fejlesztésének keretében történt.

2022-re elkészült az obszervatórium teljes felújtása!
Magyar Napfizikai Alapítvány

Hungarian Solar Physics Fundation

Last update: 2023 Mar © Copyright HSPF 2017