EST-projekt

 

A HSFP tagjai az EST (European Solar Telescope) projekt elkötelezett támogatói.EST PAPER PUBLISHED IN ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS, Quintero Noda et al., A&A 666, A21 (2022)


 

Virtual Solar Kit

Creating educational resources for the classroom

The EST Communication Office has recently released two hands-on activity books for secondary school students, as part of its commitment to the educational community. They form the EST Virtual Solar Kit, one of the deliverables of the PRE-EST project.

The two activity books deal with “Telescopes and solar observations” and “Magnetic fields and solar phenomena”. These topics are cornerstones of the EST project, so they were chosen for the EST Virtual Solar Kit from the outset. Each book contains three activities for students between 10 and 16, which can be carried out in the classroom in sessions of one hour or less. They also have a short introduction to put the various activities in context, with practical guidelines for the teacher.

Most of the activities have been developed by the EST Communication Office from scratch. Some are truly unique because they address topics never considered before or because they use innovative approaches.

The books contains a range of activities devised to show the students how we observe the Sun, the instruments we build, the tools we use, the solar features we study, and the physical concepts we apply, including optics, spectroscopy, polarization, and magnetism. We hope these activities are useful resources to teach science and engineering topics in the classroom, particularly those related with astronomy and solar physics.

The EST Virtual Solar Kit can be donwload from the EST website. It is currently offered in English, but translations to other languages are already underway.

The EST project is commited to promoting STEM topics in school. This is achieved through a range of actions, such as developing detailed hands-on activities for students, producing innovative audiovisual materials like The QuEST cartoon video series, and creating repositories of high-quality images and videos of solar features, solar telescopes, and the history of solar physics.

The EST project is in contact with the educational community with a view to support their activities and develop synergies.

After all, the kids and teenagers of today are the future users of the European Solar Telescope!

 

Az Európai Naptávcső

A napkutatás új korszaka


Az EST, azaz European Solar Telescope egy forradalmian új, 4-méter átmérőjű teleszkóp, melyet arra terveztek, hogy példátlan felbontásban vizsgálhassuk az aktív Napot. A legkorszerűbb műszerekkel felszerelve segíti a tudósokat a naplégkör mágneses szerkezetének megértésében. Az EST-t a Kanári-szigeteken (Spanyolország) építik, ahol egyedülállóak a megfigyelési feltételek. Az első megfigyeléseket 2026-ra tervezik.

Az EST-t a European Association for Solar Telescopes (Európai Naptávcsövek Szövetsége, EAST) támogatja, amely 23 kutatóintézetet foglal magában Európa 16 országából. 2016 márciusa óta része a European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) ütemtervének. A projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának keretében, 7395000. számú támogatási megállapodáson keresztül finanszírozzák.

EST-tudomány:

A napaktivitás megértésének a szolgálatában

Az EST fő célja a Nap atmoszféra alsóbb régiói szerkezetének, dinamikájának és energetikájának a vizsgálata, ahol a mágneses terek folyamatosan kölcsönhatnak a plazmával és a mágneses energia néha erőteljes robbanások kíséretében szabadul fel.

Ez megköveteli az alapvető folyamatok valós skálákon történő megfigyelését – a Nap felszínének kevesebb, mint 30 kilométerén. E célból az EST egy 4 méter átmérőjű főtükörrel, fejlett adaptív optikával és innovatív eszközök egész sorozatával rendelkezik a nagy érzékenységű, több hullámhosszú spektropolarimetriai megfigyelésekhez.

Az EST példátlan részletességgel fogja feltárni a Nap légkörének működését és számos, régóta fennálló kérdést fog megválaszolni: a mágneses terek szerkezete és fejlődése, beleértve a napfoltokat; a mágneses terek feltörése a Nap felszíne alól; a kromoszféra dinamikájának és fűtésének a kérdése; flereket kiváltó mechanizmusok; és a naplégkör mágneses kapcsolódásai.


Technológiai kihívás

Az EST komoly technológiai kihívást jelent számos kritikus területen, mint a hőmérsékletszabályozás, adaptív optika és műszerek. Az innovatív megoldásokat az EST számára az EAST partnerszervezetek fejlesztik, szoros együttműködésben az európai iparral. Az EST építése egyedülálló lehetőséget kínál a technológiai fejlesztésekhez és ipari szerződésekhez az európai szakértelem fokozásának érdekében a mechanikai szerkezetek, optikai elemek, nagyméretű detektorok, nagy pontosságú tudományos műszerek vagy adatfeldolgozó rendszerek tervezésének és gyártásának területein.

Többszörösen összekapcsolt adaptív optika (MCAO)

A kis skálájú hőmérsékletváltozások turbulenciát idéznek elő a Föld légkörében és lerontják a képminőséget. A probléma minimalizálása érdekében egy MCAO rendszer már a kezdtektől a részét képezte az EST tervezésének. Javítja a hullámfront torzulásait, melyek a légkör két, egymástól elválasztott rétegéből származnak. Az EST partnerek erőteljes fejlesztési programba fogtak, annak érdekében, hogy javítsák az MCAO deformálható tükrök és hullámfront érzékelők teljesítményét.

2D spektro-polarimetria új műszerei

A szoláris mágneses tér tulajdonságainak vizsgálata a spektropolarimetriás megfigyelések elemzésén alapul. A rés-spektrográfok végzik a legérzékenyebb méréseket, de lassúak, mert a Nap felszínét lépésről lépésre kell letapogatni a 2D térképek létrehozásához. Az EST felszámolja ezt a problémát az innovatív Integral Field Units (Integrált Téregységek) segítségével, melyek a több réses képfeldolgozáson és/vagy mikrolencsék-tömbökön alapulnak. A prototípusokat jelenleg az EST partnerek fejlesztik.Európai Naptávcső videók

I. rész: A napfoltok kutatása

II. rész: A spikulák kutatása

III. rész: A napfoltok dinamikájának kutatása

IV. rész: A flerek kutatása

Az Európai Naptávcső (EST)

Elérve a Napot

EST bemutató

EST modell

Az Európai Naptávcs képgallériája

EST képek

EST felvételek a Napról

Naptávcsövek felvételei

Európai Naptávcső naptárai

Naptár 2022

Naptár 2021

Naptár 2020

Naptár 2019

Naptár 2018

Prospektus

EST (Európai Naptávcső) prospektus Különböző nyelveken

Magyarul: European Solar Telescope, az Európai Naptávcső - A napaktivitás megértésének a szolgálatában

EST Hírlevél

EST Hírlevél 2016 ősz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2017 tavasz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2017 ősz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2019 tavasz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2019 ősz (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2020 nyár (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2020 tél (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2021 nyár (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2021 tél (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2022 nyár (angol nyelvű)

EST Hírlevél 2022 tél (angol nyelvű)Magyar Napfizikai Alapítvány

Hungarian Solar Physics Fundation

Last update: 2023 Mar © Copyright HSPF 2017